Triënnale 2022. Unieke beeldenpracht aan het Emopad

Voor de 6de keer alweer exposeren cursisten, ex-cursisten en de docenten van de beeldhouwafdeling van de Wiele hun werk aan het publiek. De beeldentuin van docent Hans Vlemmix is open voor publiek in het weekend van 3 en 4 en het weekend van 10 en 11 september. Dagelijks van 12:00-17:00 uur, Emopad 10 in Geldrop. De toegang is gratis. Bezoek op andere tijden is ook mogelijk, maar dan alleen op afspraak.

Gastexposant Lennie van Vugt
Traditioneel zal er ook werk staan van een gastexposant. In deze editie valt de eer te beurt aan Lennie van Vugt, een gepassioneerd en authentiek kunstenaar die werkt met de materialen metaal, koper, messing, hout en Cor-Ten staal. Ze geniet bekendheid door het ontwerpen en smeden van poorten en hekken en allerlei denkbare kunst en toegepaste objecten. Een deel van haar werk zal op de Triënnale te zien zijn.

Triënnale
De beeldententoonstelling is een driejaarlijks terugkerend evenement in Geldrop dat uniek genoemd mag worden: er wordt alleen nieuw werk getoond; een eigentijdse kijk door de ogen van de kunstenaar, een kijk op expressie die met de tijd verandert. De eerste beeldentuin werd georganiseerd in 2006. De aanleiding was een beeldentuin in Valkenswaard die door Jacqueline de Vaan was ingericht. De keuze voor een triënnale in Geldrop was simpel: het duurde soms wel een paar jaar om een beeldhouwwerk te maken, zeker de grotere. De keuze voor de tuin van Hans Vlemmix om daarin de triënnale te plannen was ook logisch: er was geen afgesloten expositieterrein om de unieke kunstwerken te kunnen tonen.

Uniek werk voor het grote publiek
Met de tentoonstelling wordt de beeldhouwers en ceramisten van de Wiele de gelegenheid gegeven nieuw werk in brede kring te laten zien. De prachtige parkachtige omgeving waarin het wordt getoond, versterkt de schoonheid en beleving ervan. De triënnale is geen galerie of museum, maar een plaats waar cursisten en docenten hun passie voor hun werk kunnen delen met belangstellenden. Zonder te overdrijven mag gezegd worden dat de belangstelling voor alle vorige exposities buitengewoon groot was. Niet alleen uit onze eigen gemeente maar ook van (ver) daarbuiten.

80 kunstwerken
Tijdens de Triënnale zijn een kleine 80 kunstwerken te zien. In steen, hout, ceramisch materiaal, brons en ijzer wordt een diversiteit aan grote en kleine vormen en expressies tentoongesteld. Het zijn niet eerder getoonde werken en alleen daarom is de tentoonstelling in Geldrop uniek in z’n soort. In september staat er werk van ca. 25 deelnemers. Met de 80 werken is ook de omvang van de tentoonstelling aan z’n grens. Er is gewoon niet meer ruimte.

Officiële opening door de burgemeester
Onze burgemeester Jos van Bree zal op zaterdag 3 september om 12:00 uur de tentoonstelling openen. Gezien de beperkte ruimte, zal de opening alleen voor genodigden zijn. Aansluitend is de beeldentuin vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur (gratis) geopend voor belangstellenden. Op de andere dagen is de tuin toegankelijk vanaf 12:00 tot 17:00 uur (op zondag 4, zaterdag 10 en zondag 11 september). Wilt u liever buiten de openingsuren komen? Dat kan, maar alleen op afspraak. Stuur dan een mail naar Hans Vlemmix (jenyvlemmix@outlook.com) of Els Schouwenaars (els.schouwenaars@chello.nl). Zij zijn ook de organisatoren van de Triënnale 2022.