Fotowedstrijd ‘Monumentaal’

Mededeling

De jury heeft de foto's van de Fotowedstrijd Monumentaal (september tot december 2021) beoordeeld en de genomineerde foto's zijn bepaald.

De genomineerde foto's zijn te bewonderen in het gebouw van De Wiele, gelegen aan Cultuurplein De Bleek (1ste etage).

Als gevolg van de COVID-19 maatregelen is de prijsuitreiking van begin januari 2022 verplaatst naar zondag 12 juni 2022 (aanvang prijsuitreiking is 14.00 uur in het beeldhouwlokaal). Op die dag organiseert De Wiele het event Place du Tertre op Cultuurplein De Bleek.

Alle ingezonden foto's en ook de 5 genomineerden foto's per categorie kun je bekijken door onderstaande button te gebruiken.

Referentiebeeld Verandering (deurenposter Geldropse monumenten)

Referentiebeeld Verandering

Referentiebeeld Verandering

Referentiebeeld Monumentaal (Brigidakerk)

Referentiebeeld Monumentaal

Referentiebeeld Monumentaal

Referentiebeeld Honderd jaar

Referentiebeeld Honderd jaar

Referentiebeeld Honderd jaar (Weverswoning)

Wie maakte in 2021 de beste Monumentale foto ?

In die 100 jaar tussen toen (1921) en nu (2021) is veel veranderd in onze dorpskernen (waar ook Mierlo deel van uitmaakt).

Wie goed kijkt, ontdekt nog veel van toen dat op de dag van vandaag nog is terug te vinden.

 • Denk aan gebouwen of delen of details ervan die momenteel de status van Rijks- of Gemeentemonument hebben. Niet alleen in Geldrop, maar ook in de dorpskern Mierlo.
 • Denk ook aan de heerlijkheden Sterksel, Heeze, Leende en Zesgehuchten en Geldrop, de heemkundekringen of aan verenigingen/gezelschappen die in die tijd zijn opgericht en aan mensen die toen zijn geboren of aan het culturele leven van toen en nu.

Kortom een scala van mogelijkheden om ‘Monumentaal’ inhoud te geven.

Reden om in de fotowedstrijd drie categorieën te hanteren.

De drie categorieën.

 • Verandering
 • Monumentaal
 • Honderd jaar

De termijn voor inzenden van foto's is gesloten op 30 november 2021. De Publieksprijs, de foto met de meeste likes op Facebook, is is gegaan naar Ivon Breusers uit de categorie Verandering.

Totaal zijn door de vakjury 15 foto's genomineerd voor zes vakjuryprijzen (twee per thema). De prijsuitreiking zal plaatsvinden op zondag 12 juni 2022.

De vakjury bestaat uit een deskundige op het terrein van Monumenten (André Josiassen), een vakdocent Fotografie van De Wiele creatief (Noud van Tiem), een fotograaf uit de gemeente Geldrop-Mierlo (Toon Vogels) en een vertegenwoordiger van Cultuur aan de Dommel (Paul Couturier).

De expositie van de genomineerde foto’s is gestart op 15 februari 2022 (1ste etage De Wiele creatief) en eindigt op 13 juni 2022, de dag na de prijsuitreiking.

De genomineerde foto’s zijn beoordeeld op zes criteria, te weten:

 • Originaliteit
 • Concept
 • Compositie
 • Esthetiek
 • Authenticiteit
 • Techniek