Fotowedstrijd ‘Monumentaal’

Referentiebeeld Verandering (deurenposter Geldropse monumenten)

Referentiebeeld Verandering

Referentiebeeld Verandering

Referentiebeeld Monumentaal (Brigidakerk)

Referentiebeeld Monumentaal

Referentiebeeld Monumentaal

Referentiebeeld Honderd jaar

Referentiebeeld Honderd jaar

Referentiebeeld Honderd jaar (Weverswoning)

Maak in 2021 de beste Monumentale foto !

Je leeft je uit en laat zien dat je het fotograferen goed beheerst, dat je onderscheidende foto’s maakt en dat je anderen kunt inspireren om ook hun artistieke kant te tonen. Je vindt het een uitdaging om de monumentale kenmerken van Geldrop-Mierlo op foto vast te leggen en je vertelt je eigen verhaal bij jouw foto!

Daarom doe je mee om de bijzondere historische kenmerken van Geldrop-Mierlo e.o. bloot te leggen in jouw foto’s. Daag jezelf uit, ontdek het verleden en doe mee aan de Fotowedstrijd 'Monumentaal' !

Twee Jubileumwedstrijden van De Wiele creatief.

De Wiele creatief, hét centrum voor creativiteit in Geldrop Mierlo en omstreken, organiseert in haar jubileumjaar 2020-2021 twee fotowedstrijden.

 1. De Wiele GOUD

De eerste wedstrijd had als thema ‘VIJFTIG’ met de categorieën goud, vijftig en creatief. Er zijn maar liefst 250 foto’s voor ingezonden en de uitgestelde prijsuitreiking vindt plaats op zondag 5 september 2021.

 1. De Wiele MONUMENTAAL

Het thema van de tweede fotowedstrijd heeft een cultuur-historisch karakter en gaat 100 jaar terug naar 1921, het jaar dat de gemeente Zesgehuchten bij de gemeente Geldrop werd gevoegd. Start wedstrijd zondag 12 september 2021.

 Fotowedstrijd ‘Monumentaal’

In die 100 jaar tussen toen (1921) en nu (2021) is veel veranderd in onze dorpskernen (waar ook Mierlo deel van uitmaakt). Wie goed kijkt, ontdekt nog veel van toen dat op de dag van vandaag nog is terug te vinden. Denk aan gebouwen of delen of details ervan die momenteel de status van Rijks- of Gemeentemonument hebben. Niet alleen in Geldrop, maar ook in de dorpskern Mierlo. Denk ook aan de heerlijkheden Sterksel, Heeze, Leende en Zesgehuchten en Geldrop, de heemkundekringen of aan verenigingen/gezelschappen die in die tijd zijn opgericht en aan mensen die toen zijn geboren of aan het culturele leven van toen en nu. Kortom een scala van mogelijkheden om ‘Monumentaal’ inhoud te geven. Reden om in de fotowedstrijd drie categorieën te hanteren.

De drie categorieën.

 Bij de Fotowedstrijd “Monumentaal” is gekozen voor drie verschillende categorieën, te weten:

 • Verandering
 • Monumentaal
 • Honderd jaar

Er zijn drie vakjury-prijzen in elke categorie, een vakjury-prijs voor jongeren tot en met 18 jaar in elke categorie en een overall publieksprijs.

Als je een stem wilt uitbrengen op een foto, klik dan op de Button Facebook om naar Facebook te gaan. De foto met de meeste stemmen wilt de Publieksprijs.

Stuur uw foto’s in naar De Wiele creatief: dewiele.monumentaal@gmail.com

Ter inspiratie.

Neem deel aan de fiets- of wandeltochten en fotografeer tijdens het Monumentenfestival op zondag  12 september 2021 van 12.00 tot 17.00 uur:

Raadpleeg het boek 'Boeren en Fabrikeurs, een historische tocht door Geldrop & Zesgehuchten' ISBN 978-90-800962-5-8 (verkooppunt Boekhandel van Grinsven in Geldrop) of de jubileumuitgave ‘Monumentenroute Mierlo 2009’ (verkrijgbaar bij de Heemkundekring Myerle).

Of bezoek de websites van:

Tot slot.

De vakjury bestaat uit een deskundige op het terrein van Monumenten (André Josiassen), een vakdocent Fotografie van De Wiele creatief (Noud van Tiem) en een fotograaf uit de gemeente Geldrop-Mierlo (Toon Vogels). De jury is benieuwd naar jouw verhaal bij de ingezonden foto, naar het wat / waarom en ook het hoe.

Er zijn drie vakjury prijzen in elke categorie, een vakjury prijs voor jongeren tot en met 18 jaar en een overall publieksprijs.

De fotowedstrijd start op de Nationale Monumentendag (inzenden vanaf 12 september en de inzending sluit op 30 november). De expositie van de genomineerde foto’s start in december 2021 en de prijsuitreiking is gepland op zondag 2 januari.

Stuur je foto in en schrijf met een paar woorden erbij in welke categorie je inzendt en hoe het beeld bij het gekozen thema past.

De genomineerde foto’s worden beoordeeld op zes criteria, te weten:

 • Originaliteit
 • Concept
 • Compositie
 • Esthetiek
 • Authenticiteit
 • Techniek

Gedurende de fotowedstrijd en vanaf 12 september worden tweewekelijks in Middenstandsbelangen inspirerende inzendingen gepubliceerd met een korte reactie op deze foto’s.