Thea van Vliet

 Thea van Vliet is beeldend kunstenaar en werkt sinds 1990 als beeldhouwer. Ze maakt vrij werk maar werkt ook in opdracht.

Thea genoot haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, Kunstacademie St. Joost in Breda en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Den Bosch.

Op de academie heeft Thea zich gespecialiseerd in keramiek maar zij werkt met velerlei materialen zoals brons, glas, beton, steen etc. Zij specialiseerde zich in het materiaal keramiek vanwege de bijna onbegrensde mogelijkheden van het materiaal.

Zij realiseerde werk voor o.a. de gemeente Etten Leur en conferentie hotel de Guldenberg te Helvoirt met subsidie van de overheid en heeft beelden geplaatst in binnen- en buitenland (Engeland en Zwitserland).

Naast haar eigen beroepspraktijk als zelfstandige geeft zij met veel plezier al 23 jaar keramiek en beeldhouwles.

Zo geeft zij naast haar lessen in Nederland, jaarlijks les in Gambia waar zij samen met cursisten en Gambiaanse medewerkers klei delft, prepareert en ovens bouwt waar het werk in gestookt wordt.

Ook organiseert zij primitieve stookdagen in Nederland.

De uitdaging in het lesgeven vind zij in het zoeken naar en vinden van de mogelijkheden en eigenheid van de cursist. Zij begeleidt elke cursist in het vinden van een eigen stijl en product.

Over haar eigen werk zegt zij: Mijn beelden zijn woordloze gedichten. 

Zoals gedichten samengesteld worden uit woorden, zo brengt Thea materiaal en symbolen samen tot een poëtisch geheel dat weergeeft wat zij ziet en voelt.

Daarnaast zoekt zij de grenzen van het materiaal, zoals zij de grenzen zoekt tussen droom en werkelijkheid. Grenzen die zij in alle opzichten probeert te verleggen. Dit zorgt voor beweging in haar zelf en in haar werk.

Het gebruiken van materiaal op een bijzondere manier in combinatie met symbolen is voor haar de manier om een idee letterlijk vorm te geven. Elk materiaal heeft voor haar een specifieke uitstraling waar zij in haar werk bewust gebruik van maakt.

Zo is porselein ogenschijnlijk fragiel en etherisch maar in feite bikkelhard. Het verwijst voor haar naar de lucht, het ongrijpbare. Daartegenover is brons een zeer aards materiaal zeker wanneer de gegoten vorm is afgeleid van de natuur.

Zie voor meer informatie op haar website: (http://www.theavanvliet.nl)

Cursussen:
512: Keramiek cursus  (Keramiek)
513: Keramiek cursus  (Keramiek)